Marc de Klijn

Marc werd voor de tweede wereldoorlog geboren uit joodse ouders. Zij woonden in het Gooische dorp Laren (Nederland). Tijdens de oorlogsjaren moest het gezin onderduiken en Marc werd als 4-jarig jongetje ondergebracht in een kinderloos gezin, gescheiden van zijn eigen ouders die de onderduik op vele andere adressen hebben doorgebracht. Marc en zijn ouders, Nap de Klijn en Alice Heksch, overleefden de oorlog en werden na de bevrijding weer met elkaar herenigd.
De oorlog en het antisemitisme, wat hij persoonlijk ook na de oorlog sterk ervaarde, heeft zijn leven behoorlijk beïnvloed. Van 1995 tot en met 2005 schilderde hij dit enorme menselijke drama van zich af.

Marc de Klijn (1939) studeert na zijn Gymnasium jaren vanaf 1962 – 1966 grafische vormgeving in Basel aan de Allgemeine Gewerbeschule. Na een succesvolle propedeuse periode, onderbroken door twee jaren militaire dienst (1960 – 1962) wordt hij toegelaten tot de Fachklasse Grafik. Vervolgens keert hij terug naar Nederland en vestigt zich in Amsterdam waar hij, na enkele jaren ervaring op grafische ontwerpstudio’s en reclamebureaus, freelance ontwerper wordt. In die periode werkt hij o.a. voor de Anne Frank Stichting, diverse uitgeverijen, PTT, Pomosin, Ballast Nedam en is enkele jaren assistent van de grafisch ontwerper Otto Treumann. Vooruitstrevende ontwerpen levert hij voor Werkgroep 2000, een van zijn belangrijkste opdrachtgevers. Als lid van de BKR maakt hij een begin met de productie van vrij werk, terwijl hij een tweede vakopleiding tekenen en schilderen volgt die deels in 1978 en definitief in 1980 wordt beëindigd.

Kunstacademie Kampen

In 1979 krijgt hij een aanstelling als docent aan de kunstacademie Constantijn Huygens te Kampen, waar hij drie dagen per week grafische vormgeving doceert en daarnaast zijn vrije werk serieus ontwikkelt. Aanvankelijk schildert hij vooral landschappen in aquarel, maar de waarneming verandert geleidelijk in gestileerde vereenvoudigde en vaak geheel abstracte vormgeving. Daarnaast werkt hij aan stillevens, interieur, figuurstudies, architectuurbeelden van steden en dorpen.

Shoah

Zeer indringend weergegeven zijn de talloze schilderijen in diverse materialen gewijd aan de holocaust in de jaren 1995 tot 2005. Aan dat onderwerp is ook zijn autobiografische kunstboek ‘De doden zullen herrijzen’ (2004) gewijd. Naast zijn levensgeschiedenis en zijn schilderijen zijn er in dit boek ook kunstwerken opgenomen van zijn vrouw Henny van Hartingsveldt. Sinds 1996, na de periode aan de kunstacademie, verlegt hij zijn aandacht meer naar Israël. Sinds 2008 realiseren zij beiden diverse kunstprojecten voor non- profit organisaties in dit land. Ook ontstaat in 2011 een tweede kunstboek getiteld Schouder aan Schouder, met aquarellen van De Klijn en fotografie en gedichten van zijn vrouw.

Meerdere werken zijn te zien in het thema “Holocaust”

Luftmenschen

Lamento

Doodsfabriek

Boeken

Marc heeft naast bovengenoemde boeken nog andere titels op zijn naam staan. Ook schreef hij veel artikelen voor tijdschriften en is lange tijd verbonden geweest als kunstredacteur van het tijdschrift ‘Bij de Tijd’. Als grafisch ontwerper gaf hij ook veel boeken vorm. Hieronder enkele titels van zijn hand:

  • Weerklank van Anne Frank (1970)
  • Christenen doorgelicht (1974)
  • De invloed van het Calvinisme op de Noord Nederlandse Landschapschilderkunst (1982)
  • Raakvlakken van Kunst en Religie (1987)
  • Christelijke literatuur op de tocht (1997)
  • De doden zullen herrijzen (2004) ) – in samenwerking met Henny van Hartingsveldt
  • Schouder aan Schouder, vindplaatsen in het beloofde Land (2011) – in samenwerking met Henny van Hartingsveldt
  • Nieuw licht op oude woorden (2022)

Laatste jaren

De laatste jaren richt hij zich op grote monumentale doeken, inhoudelijk betrekking hebbend op profetische visioenen, vergezichten en allerlei bijbels georiënteerde thema’s. Titels als ‘Licht in het duister’, ‘De nieuwe aarde’, ‘De stad die Abraham zag’, ‘Eindtijdelijk landschap’ zijn daarbij opvallend. Marc de Klijn exposeert op talloze plaatsen in Nederland, maar ook in België, Duitsland en Israël, waar het echtpaar De Klijn zich sinds 2013 heeft gevestigd. Het merendeel van het schilderkunstige oeuvre is in Nederland waar het beschikbaar is voor exposities en verkoop. Het wonen in Israël inspireert hem tot het opbouwen van een nieuwe collectie kunstwerken.

Marc schilderde tijdens vier concerten van “de Messiah” uitgevoerd door het “Margaretha Consort” in 2015 een viertal schilderijen.

Messiah I

Messiah II

Messiah III

Messiah IV